Inofert - Italfarmaco
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
 
Inofert

ΔιÜγνωση και αιτιολογßα του
Συνδρüμου των Πολυκυστικþν Ωοθηκþν (ΣΠΩ)

Η διÜγνωση του ΣΠΩ βασßζεται σÞμερα στην παρουσßα καθοριστικþν παραγüντων
Το 2003, η ΟμÜδα Εργασßας Consensus για το ΣΠΩ του Rotterdeam ESHRE/ASRM PCOS επιχεßρησε να δþσει μερικÜ απλÜ κριτÞρια ταξινüμησης του ΣΠΩ:
1. ΔιαταραχÝς της εμμηνορυσßας (ολιγοωορρηξßα-ανωορρηξßα)
2. ΚλινικÜ και βιοχημικÜ σημεßα υπερανδρογονισμοý
3. Εντοπισμüς τουλÜχιστον μßας πολυκυστικÞς ωοθÞκης στο υπερηχογρÜφημα
Η παρουσßα 2 τουλÜχιστον απü αυτÜ τα κριτÞρια επιτρÝπει τη διÜγνωση ΣΠΩ
Η αιτιολογßα του ΣΠΩ εßναι πολυπαραγοντικÞ και δεν εßναι ακüμη σαφÝς σÞμερα ποιο συμβÜν ενεργοποιεß την αλυσιδωτÞ αντßδραση της παθολογßας
Αυτü που φαßνεται βÝβαιο εßναι üτι, ανεξαρτÞτως του αρχικοý συμβÜντος, προκαλεßται μια κατÜσταση υπερανδρογονισμοý (υπερβολικÞ παραγωγÞ ανδρικþν ορμονþν) που πιθανþς οφεßλεται:
- Σε αυξημÝνη και εσφαλμÝνη δραστηριüτητα των ωοθηκικþν κυττÜρων
- Σε οικογενÞ ενζυμικÜ ελαττþματα
- Σε αντßσταση στην ινσουλßνη (IR)
(κατÜσταση στην οποßα μια φυσιολογικÞ συγκÝντρωση ινσουλßνης Ýχει εξασθενημÝνες βιολογικÝς επιδρÜσεις)
Η ινσουλßνη παρÜγεται απü το πÜγκρεας και εßναι η ορμüνη που επιτρÝπει στα κýτταρα να χρησιμοποιοýν τη γλυκüζη που υπÜρχει στο αßμα
Στις γυναßκες με ΣΠΩ με φυσιολογικÞ παγκρεατικÞ λειτουργßα, η μειωμÝνη βιολογικÞ επßδραση της ινσουλßνης (αντßσταση στην ινσουλßνη), προκαλεß μια αντιρροπιστικÞ υπερινσουλιναμßα (το πÜγκρεας παραπλανÜται απü τη συγκÝντρωση γλυκüζης στο αßμα και παρÜγει ινσουλßνη) που συμβÜλλει στον υπερανδρογονισμü.
Η παρουσßα αντßστασης στην ινσουλßνη δεν συνεπÜγεται πÜντοτε δυσανεξßα στη γλυκüζη και η γλυκαιμßα (συγκÝντρωση γλυκüζης στο αßμα) μπορεß να εßναι κανονικÞ.

 

Inofert

ΝΕΑ

ΔιαταραχÝς

Οι πλÝον εμφανεßς διαταραχÝς στο ΣΠΩ εßναι ενδοκρινολογικÞς και μεταβολικÞς φýσεως:

  1. Απουσßα εμμηνορυσßας (αμηνüρροια) Þ μη συχνÞ εμμηνορυσßα (ολιγομηνüρροια)
    Η Ýμμηνος ρÞση εμφανßζεται συνÞθως με συχνüτητα 5-6 εβδομÜδες, σε μερικÝς περιπτþσεις μüνο μßα Þ δýο φορÝς το χρüνο Þ καθüλου
  2. Στειρüτητα
    Η πλÞρης Þ σποραδικÞ απουσßα εμμηνορυσßας συσχετßζεται στο 70-80% των περιπτþσεων με απουσßα ωορρηξßας
  3. Υπερβολικü βÜρος/παχυσαρκßα
    Παχυσαρκßα παρατηρεßται στο 30% με 75% των γυναικþν με ΣΠΩ. Παρατηρεßται αýξηση του σπλαγχνικοý λßπους, δηλ. περιφÝρεια μεγαλýτερη απü 88 εκατοστÜ. Η αντßσταση στην ινσουλßνη εμποδßζει τα κýτταρα να χρησιμοποιÞσουν τα σÜκχαρα που περιÝχονται στο αßμα, τα οποßα αποθηκεýονται Ýτσι με τη μορφÞ λßπους
  4. ΑκμÞ και σμηγματüρροια
    Η σμηγματüρροια συνδÝεται με το γεγονüς üτι οι σμηγματογüνοι αδÝνες υπερδιεγεßρονται λüγω των ανδρογüνων και παρÜγουν υπερβολικÞ ποσüτητα σμÞγματος. Η ακμÞ, αντιθÝτως, προκαλεßται απü το φρÜξιμο των πüρων του δÝρματος, με φλεγμονÞ και σχηματισμü πýου εντüς του πüρου
    Ο υπερανδρογονισμüς επιφÝρει τροποποιÞσεις στη σýνθεση του σμÞγματος, με συμφüρηση εντüς του πüρου (φαγÝσωρες)
  5. Αλωπεκßα
    Αραßωση των τριχþν της κεφαλÞς με ατροφßα των θυλÜκων των τριχþν
  6. ΑρτηριακÞ υπÝρταση, ελαττþματα ινωδüλυσης
    ΑυτÝς οι αλλαγÝς προκαλοýν αυξημÝνο καρδιαγγειακü κßνδυνο, αλλÜ καθþς οι μεταβολικÝς αλλαγÝς σε νεαρÜ Üτομα δεν εßναι Ýντονες και καθßστανται εμφανεßς μüνο μετÜ την εμμηνüπαυση, πολλÝς φορÝς υποεκτιμþνται. Η πιο συνηθισμÝνη αλλαγÞ παρατηρεßται στο προφßλ λιπιδßων, με αýξηση των τριγλυκεριδßων και μεßωση της χοληστερüλης HDL

 

Inofert

ΣΠΩ και διαταραχÝς του θυρεοειδοýς

Σýμφωνα με πρüσφατες μελÝτες, οι γυναßκες που πÜσχουν απü το Σýνδρομο των Πολυκυστικþν Ωοθηκþν παρουσιÜζουν, στην πλειονüτητα των περιπτþσεων, προβλÞματα στο θυρεοειδÞ. Παραδεßγματος χÜριν, Ýχει αποδειχθεß üτι πολλÝς γυναßκες με ΣΠΩ Ýχουν υποθυρεοειδισμü.

Ο θυρεοειδÞς αδÝνας βρßσκεται στη βÜση του λαιμοý απÝναντι απü την τραχεßα. Αυτüς ο αδÝνας παρÜγει και απελευθερþνει δýο σημαντικÝς ορμüνες: τη θυροξßνη (T4) και την τριúωδοθυρονßνη (T3), που ελÝγχουν το μεταβολισμü.
Ο υποθυρεοειδισμüς εßναι μια δυσλειτουργßα που προκαλεßται απü τη μεßωση της παραγωγÞς των ορμονþν θυροξßνη (T4) και τριúωδοθυρονßνη (T3), η οποßα επιφÝρει ουσιαστικÝς αλλαγÝς στο μεταβολισμü, μεταξý των οποßων, αλλαγÝς στην üρεξη, μεßωση της σεξουαλικÞς επιθυμßας, νοητικÞ αδρÜνεια και υπνηλßα.

Ο υποθυρεοειδισμüς μπορεß να προκαλÝσει πτþση του επιπÝδου των σφαιρινþν που συνδÝονται με τις ορμüνες του φýλου (SHBG), που με τη σειρÜ της, οδηγεß σε αýξηση των συγκεντρþσεων της τεστοστερüνης, ενüς απü τους παρÜγοντες που συντελοýν στην εμφÜνιση ορισμÝνων συμπτωμÜτων του ΣΠΩ, π.χ. στειρüτητα, πολυκυστικÝς ωοθÞκες, υπερτρßχωση και ακμÞ.

ΕπιπλÝον, οι γυναßκες με ΣΠΩ μπορεß να Ýχουν προδιÜθεση «επικρÜτησης των οιστρογüνων» με αποτÝλεσμα τα υπερβολικÜ υψηλÜ επßπεδα οιστρογüνων να περιορßζουν την αποτελεσματικüτητα των ορμονþν του θυρεοειδοýς.
Σýμφωνα με κÜποιες μελÝτες, το Ýνα τρßτο περßπου των ασθενþν που πÜσχουν απü ΣΠΩ Ýχουν αυτοÜνοση θυρεοειδοπÜθεια, που συσχετßζεται ενδεχομÝνως με υποθυρεοειδισμü Þ με κßνδυνο για εμφÜνιση υποθυρεοειδισμοý στο μÝλλον. Ο υποθυρεοειδισμüς, αν δεν αντιμετωπιστεß, επιδεινþνει και τις Üλλες πτυχÝς του συνδρüμου, ειδικüτερα, το μεταβολισμü και τον καρδιαγγειακü κßνδυνο. Εßναι σημαντικü να λαμβÜνεται υπüψιν και το αντßθετο, δηλ. üτι μια ασθενÞς με υποθυρεοειδισμü μπορεß να Ýχει και ΣΠΩ. ΣυχνÜ, επßσης, παρουσιÜζονται αλλαγÝς στο
μεταβολισμü του ασβεστßου με ανεπÜρκεια βιταμßνης D3.

Συμπτþματα προβλημÜτων στον θυρεοειδÞ:

  • Κüπωση
  • Αýξηση του σωματικοý βÜρους
  • ΕξÜψεις Þ/και δυσανεξßα στο κρýο
  • ΣυχνÝς ημικρανßες
  • ΔÝρμα και μαλλιÜ με ξηρüτητα Þ
    αποφολßδωση
  • Δυσκοιλιüτητα
  • Ευερεθιστüτητα, Üγχος και κρßσεις
    πανικοý
  • Τριχüπτωση
  • ΚατακρÜτηση υγρþν
  • Μεßωση της ερωτικÞς επιθυμßας
  • Αýξηση της τεστοστερüνης

Αν μια γυναßκα πÜσχει απü το Σýνδρομο των Πολυκυστικþν Ωοθηκþν, συνιστÜται η επιβεβαßωση της καλÞς λειτουργßας του θυρεοειδοýς με μÝτρηση της TSH. Η TSH εßναι μια ορμüνη που παρÜγεται απü τον πρüσθιο λοβü της υπüφυσης και ελÝγχει την εκκριτικÞ δραστηριüτητα των ορμονþν του θυρεοειδοýς, αυξÜνοντας την παραγωγÞ τους.

Στην περßπτωση Þπιου υποθυρεοειδισμοý, η διÜγνωση εßναι ßσως πιο δýσκολη και απαιτοýνται πιο πολýπλοκες εργαστηριακÝς εξετÜσεις και üχι μüνο μÝτρηση της TSH, π.χ. Ýλεγχος της θερμοκρασßας σþματος για μια συγκεκριμÝνη χρονικÞ περßοδο και προσεκτικÞ εκτßμηση των συμπτωμÜτων και του κλινικοý ιστορικοý της ασθενοýς.

ΑλλÜ γιατß εßναι συνηθισμÝνο να συνυπÜρχουν ΣΠΩ και ασθÝνειες του θυρεοειδοýς;
Δεν μπορεß να δοθεß μια οριστικÞ απÜντηση, αν και υπÜρχουν πολλÝς εμπεριστατωμÝνες συσχετßσεις. Ο θυρεοειδÞς και οι ωοθÞκες αποτελοýν μÝρος του ενδοκρινικοý συστÞματος. ΕπιπλÝον, η αντßσταση στην ινσουλßνη, που εßναι πολý συχνÞ σε γυναßκες που πÜσχουν απü ΣΠΩ, συνδÝεται με τη λειτουργßα του θυρεοειδοýς. Η αýξηση της παραγωγÞς TSH συσχετßζεται με αýξηση της
αντßστασης της ινσουλßνης.

Ο υποθυρεοειδισμüς μπορεß να αντιμετωπιστεß και να τεθεß υπü Ýλεγχο με φÜρμακα. ¼ταν ο θυρεοειδÞς λειτουργεß σωστÜ, περιορßζονται και τα συμπτþματα του ΣΠΩ. ΤÝλος, η σωστÞ διατροφÞ παßζει σημαντικü ρüλο στη θεραπεßα του ΣΠΩ και των διαταραχþν του θυρεοειδοýς και συντελεß στη μεßωση της αντßστασης στην ινσουλßνη.

Βιβλιογραφßα
Bruce Jancin “PCOS Strongly Linked to Autoimmune Thyroiditis: Thyroid function tests advised in PCOS - Prevalence is Fourfold Higher”. OB/GYN News. 1 Οκτωβρßου 2001. Ghosh, S et al, Subclinical hypothyroidism: a determinant of polycystic ovary syndrome, Horm Res, 1993, 39(1-2):61-6. id Disease Remain Undiagnosed” . ΙανουÜριος 2003. Thyroid Disease, An Overview of Hypothyroidism and Hyperthyroidism, Της Nicole Galan, RN, About.com Guide. Obesità e syndrome dell’ovaio policistico, Decio Armanini, Francesco Giorgino e Cristina Fiore. ΤμÞμα Ιατρικþν Επιστημþν και ΧειρουργικÞς - ΚλινικÞ Ενδοκρινολογßας, ΠανεπιστÞμιο ΠÜντοβα-ΙταλικÞ Ομοσπονδßα Γυναικολογßας και ΜαιευτικÞς (FIOG)

Inofert www.inofert.gr
   

Ãéá äéáãñöÞ áðü ôç ëßóôá êÜíôå êëéê åäþ