Πολυκυστικές ωοθήκες και υγεία της καρδιάς
Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πρέπει να ελέγχουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς σε σχέση με τις συνομήλικες γυναίκες που δεν πάσχουν από το σύνδρομο, επειδή είναι πιο ευπαθείς για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθολογιών και διαταραχών του μεταβολισμού.
Αυτό επιβεβαιώνει μια μελέτη του Ινστιτούτου Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Πολυκλινικής Α.Gemelli του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές έντυπο "Fertility and Sterility".
Σύμφωνα με τη μελέτη, το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, που πλήττει 5-10 % του γυναικείου πληθυσμού και προκαλεί απουσία ή καθυστέρηση της εμμηνορυσίας, στειρότητα, παχυσαρκία, υπερτρίχωση και ακμή. Το σύνδρομο είναι επίσης παράγοντας πρόωρης πρόγνωσης σημαντικών παθολογιών στην ενήλικη ζωή, κατά κύριο λόγο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για το λόγο αυτό, «είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν ακριβέστερες στρατηγικές πρόληψης για τον περιορισμό αυτών των κινδύνων», εξηγεί η Rosanna Apa, συντονίστρια της έρευνας. «Είναι γνωστό ότι οι νεαρές γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακά συμβάματα, αλλά αυτή η βιολογική προστασία εξασθενεί μετά την εμμηνόπαυση, αφήνοντάς τις ευάλωτες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων με την πάροδο των ετών».
Στην έρευνα συμμετείχαν 30 γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ηλικίας από 18 έως 37 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθολογιών. Οι νεαρές γυναίκες παρουσίαζαν κυρίως διαταραχές της περιόδου (σποραδική εμμηνορυσία ή απουσία εμμηνορυσίας), σημεία υπερανδρογονισμού, δηλ. εμφάνιση ανδρικών χαρακτηριστικών, όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο στήθος και στην κοιλιά, ακμή και στειρότητα. Η καινοτομία της εργασίας ήταν ότι σε αυτές τις γυναίκες εντοπίστηκε μια ανωμαλία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία αποτελεί πιθανή ένδειξη κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές παθολογίες.
ΠΗΓΗ: AGI SALUTE